Despre noi

Bucuraţi-vă de atracţiile uneia dintre cele mai apreciate staţiuni balneare transilvănene din confortul elegant al Complexului SPA Aluniş.
Vă invităm să traiţi o experienţă care vă răsfaţă simţurile, vă relaxează corpul şi vă alungă stresul, aducându-vă echilibru şi armonie.

ÎN INIMA TRANSILVANIEI

Descoperă Sovata

STAȚIUNEA SOVATA

Sovata este o stațiune balneară unică în Europa datorită lacului salin helioterm Ursu și al calităților balneoclimaterice pe care le oferă turiștilor.
Stațiunea este indicată în principal celor care vor să trateze afecțiuni ginecologice, afecțiuni inflamatorii și reumatismale, stări post-traumatismale, afecțiuni ale sistemului nervos periferic.

În 2019 Sovata a primit premiu pentru cea mai completă stațiune balneoclimaterică din România, cu ocazia Congresului Anual al Turismului Balnear și Spa, eveniment desfășurat în Băile Herculane. 
În stațiune se află o serie de lacuri helioterme, Lacul Ursu fiind cel mai mare lac de acest tip din lume, cu cea mai mare concentrație salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafață și 41°C la adâncimea de 1,5 metri. 

 

ATRACȚII TURISTICE ÎN ZONĂ

Lacul Ursu

Este cel mai mare lac sarat helioterm din România cu o suprafață de 40,235mp circumferința de 1180m cu o adâncime maximă ce depășeste 18m, cu un conținut de săruri de asemenea foarte mare: 40-250g/l. 
Pentru tratarea diferitelor afecțiuni (reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare) sunt recomandate băi de aproximativ 20-30 minute (pentru copii 10-15 minute). O altă resursă bună pentru tratament este nămolul de pe fundul lacului. 

Drumul Sării

Structuri din lemn care facilitează accesul turiștilor în zona Lacului Ursu din Sovata, și în imediata apropiere a acestuia, unde se află un loc unic pe plan mondial, „Arboretele de pe Sărături”, un munte de sare acoperit cu vegetație, inclusiv cu arbori.

Parcul Adrenalin Plus

În anul 2012 a fost construit primul parc de aventură din Sovata, Adrenalin Plus.
Într-un mediu pitoresc, lângă lacul Tivoli ii așteaptă pe cei care doresc să-și petreacă timpul liber într-un cadru natural, în aer liber.
Parcul are 2 piste de tiroliană pentru copii și 2 pentru adulți, compus în total din 42 de elemente, printre ele o linie tiroliană de aproape 400m peste lacul Tivoli, care oferă o distracție palpitantă deopotrivă pentru copii și adulti. 

Mocanița

În localitate, un pic în afara stațiunii, se află Gara mică Sovata. De acolo se poate face o plimbare cu o mică mocăniță amenajată pe sectorul Sovata – Câmpu Cetății, care face parte din traseul de cale ferată îngustă Târgu-Mureș – Praid inaugurată în 1915. Mocăniţa „Sovata”, sau locomotiva cu aburi pentru linie îngustă seria 764052, face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia. Mocăniţa funcţionează cu cărbune sau lemn de esenţă tare.

Program: Marți-Duminică, plecări la orele 11:00, 14:00, 17:00, casa de bilete se deschide la ora 8. Mai multe detalii:  www.mocanitasovata.ro.

Satul Corund

La 8 km de Praid veți descoperi un sat ce ascunde multe bogății: Corund. Localitatea este promotorul artei olăritului; se spune că sarmalele adevărate se prepară numai în ceramică de Corund. Strada principala s-a transformat într-un adevărat târg, deschis permanent. Fiecare localnic vinde în fața casei sale produse de artizanat: oale, vase de ceramică, căni, produse din lână, cusături artizanale, jucării din lemn. Puteți achiziționa produse de bună calitate la prețuri accesibile care să vă amintească mereu de corundeni.
Satul ascunde două izvoare cu apă minerală care nu conține mult sulf, dar este bogată în fier. Este usor mineralizata, numai bună să vă potoliți setea. Și nu uitați să întrebați localnicii de moara de apă, pitită în curtea unui sătean, care și-a transformat grădina într-un muzeu cu păstravarie, cuptoare vechi din lut, o casă din stuf. Încheiați-vă călătoria cu Dealul Melcilor, ruine de piatră acoperite de straturi de fosile si multe cochilii de melci. 

Pârtia Aluniș

Pârtia din Sovata, singura pârtie de schi din județul Mureș, se află la câțiva kilometri de stațiunea balneară. Există două pârtii, una de nivel mediu și alta pentru copii sau începători.
Pârtia de schi aflată în administrarea proprietarului Cabanei repas este ocupată cu zăpadă aproape 6 luni pe an și reprezintă atracția oricăror categorii de schiori de la avansați la începători și are o lungime de 1200m cu diferenta de nivel de 262 m pe traseul telescaunului.
Pârtia este dotată și cu o instalație de telescaun pe o distanță de 500m cu o diferență de altitudine de 128m precum și cu o instalație schi lift pe 200m la partea de începători, fiind întreținută zilnic cu ratrac și tun de zăpadă. Pârtia de ski Aluniș este situată la 8 km de stațiunea Sovata, pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu.

Trasee eco-didactice

În pădurea de dincolo de Lacul Ursu au fost amenajate cu fonduri europene două trasee eco-didactice ușoare, care pot fi parcurse de oricine, inclusiv de copii.
Traseul eco-didactic Ursu:  merge în principiu majoritar prin pădure și are o lungime de aproximativ 1,2 km.
Traseul eco-didactic al Sării:  trece pe la Lacul Aluniș și Lacul Mierlei, și are o lungime de aproximativ 1,2 km.


Sovata este o comoară a naturii, a Transilvaniei, a României!