S

Sala salina

Hotel Alunis

SALA SALINA

Pe langa serviciile turistice si de tratament, clientii nostrii pot beneficia si de tratamente cu aerosoli salini in incinta salii de tratament salin din complexul Alunis.
Datorita realizarii practice si a dotarilor Incintei Haloterapeutice, mediul creat in interiorul acesteia corespunde tuturor exigentelor de calitate europene in ceea ce priveste confortul termic al persoanelor care vor efectua procedurile de haloterapie.

Statistici si rezultate medicale ale haloterapiei
In Romania cele mai serioase cercetari publicate, in domeniul Haloterapiei, au fost realizate de catre Dr. Palfi Bela si colectivul sau (Univ. de Medicina Tg. Mures), care in perioada 1959 - 1972 a facut cercetari in mediul salin si pe pacientii Salinei Praid, obtinand urmatoarele statistici si rezultate pentru afectiunile respiratorii tratate:

  • astm bronsic infectios si alergic,
  • bronsita astmatiforma,
  • traheobronsita cronica,
  • sinuzita maxilara,
  • polipoza faringiana,
  • amigdalita cronica,
  • insuficienta respiratorie restrictiva,
  • emfizemul pulmonar

Procentele de vindecari si ameliorari publicate sunt printre cele mai ridicate din cele cunoscute in lume: 85%
Aceste observatii au fost realizate pe un numar de 2000 de pacienti tratati in perioada 1959-1972.

Exploatarea curativa a Halo - Camerei

1. Recomandari preliminare:
- efectuarea procedurilor terapeutice sa se faca in conditii de confort termic uman 18 - 24OC;
- umiditatea relativa a incintei in care este amplasata Halo - Camera sa fie cuprinsa intre 55-70%;
- imbracamintea folosita sa fie lejera, curata, igienica, de preferinta din materiale naturale (canepa, in, bumbac, lana sau in amestec), nescamosabila;
- incaltamintea folosita sa fie una strict dedicata acestei activitati (de exemplu papuci igienici)
- in cazul stationarii de mai lunga durata, este recomandat a se consuma doar apa, cu amendamentul a nu se varsa sau stropi interiorul Halo - Camerei
- pastrarea curateniei in interiorul Halo - Camerei

2. Tehnici de folosire a curei haloterapeutice
Tehnica practarii curei in mediu Halo - Camerei tip Costa este foarte simpla: practicantul trebuie sa stea in atmosfera Halo - Camerei o durata de timp cuprinsa intre 30 min. si 4 ore zilnic, intr-o cura de 12 - 18 zile.
Diferentele de durata de inhalare a aerului salin sunt date de gravitatea afectiunilor, perioada de cronicizare a afectiunilor, frecventa de repetare a afectiunilor, etc.
Prin sederea in mediu Halo - Camerei tip Costa si respirarea atmosferei acesteia, are loc inhalarea ionilor salini, datorita concentratiilor si caracteristicilor chimico-fizice ale acesteia. Astfel, prin aparatul respirator, patrund in organism aerosolii salini necesari curei de tratare.
Aerosolii salini, care au dimensiunile cuprinse intre 0 si 5 Âl(m ajung direct in alveolele pulmonare. Aerosolii cu dimensiuni mai mari de 5 Âl(m se depun pe caile respiratorii superioare, nas, gura, faringe, laringe, unde la fel sunt absorbiti de catre organism, dar intr-o cantitate mai mare (cca. 1 - 1,5 mg/sedinta) si care au rol de dezinfectie si fluidizare a mucusului acestor organe.
Datorita prezentei pe cale naturala a ionilor de Ca, Mg, I, Br, acestia sunt la fel, inhalati si transportati la celulele organismului, realizandu-se in acest fel o foarte buna mineralizare la nivel celular.

3. Indicatiile principale pentru folosirea eficienta a Halo - Camerei
- pentru persoanele sanatoase sau aparent sanatoase o expunere a organismului la atmosfera salina cca. 30 min/zi pentru obtinerea de rezultate de preventie si mineralizare a organismului, timp de 12 - 18 zile o cura, care poate fi repetata ciclic la cca. 1 luna sau ori de cate ori este necesar
- pentru tratarea de raceli usoare (tratament complementar), intre 30 si 60 min/zi, timp de minim 12 zile
- pentru astmatici, depinzand de gradul de manifestare a bolii, intre 1 ora si 4 ore/zi, timp 14 - 21 zile/cura, cura care poate fi repetata ciclic, cu o durata de repaos de cca. 14 zile, sau ori de cate ori este nevoie
- pentru diverse boli respiratorii, depinzand de gradul de manifestare a acestora, intre 30 - 60 min si 2 - 4 ore/zi, timp de 14 - 21 zile/cura
- in curele preventive, mai ales in perioadele de schimbare a anotimpurilor, cand organismele sunt predispuse la imbolnaviri, intre 30 - 60 min/zi timp de min. 12 zile.
- in curele de remineralizare a organismului, in curele de intretinere, in curele de relaxare, in curele refacere, in curele de preventie, etc. intre 30 - 60 min./zi
- ori de cate ori se doreste min. 30 min./zi

Nota!
1. Expunerea corpului uman la atmosfera Halo - Camerei nu are contraindicatii in conditiile prescrise de exploatare!
2. Procedeul folosirii Halo - Camerei presupune stationarea in interiorul acesteia, cu usa inchisa, timpii recomandati mai sus sau cei recomandati de medicul curant.
Recomandari utile!
1. Se recomanda folosirea unei imbracaminte si a unor incaltaminte dedicate doar curelor din Halo - Camera, spre exemplu: halat de casa din bumbac sau amestec, papuci de unica folosinta, igienici sau alte incaltaminte similare.
2. Pastrarea curateniei in Halo - Camera este importanta, deoarece nu se poate aspira, doar matura usor si cu atentie, pentru a nu dizloca sarea zdrobita dintre rosturi! A se folosi doar maturici dedicate acestei activitati!
3. Stergerea elementelor din lemn se poate face doar cu lavete moi sau perii moi, eventual usor umezite, fara folosirea detergentilor sau a altor substante pentru curatenie. A se folosi doar lavete sau perii dedicate acestei activitati!
4. In cazul in care se observa deteriorari ale suprafetelor, placarilor de sare, elementelor constructive sau defectarea unor subansamble gen: manere, inchizatoare, gratare de protectie, bancute, garnitura de la usa, balamale, etc., este imperios necesar a se lua legatura cu firma de care a realizat Halo - Camera sau personalul specializat si autorizat in acest scop.

Tarife:
- 5 lei/ora/pers
- 10 lei/3 ore/pers

Pentru copii pana la 16 ani 2 lei/ora