D

Descriere si istoric


Lacul Negru este singurul lac antroposalin din Sovata.

El s-a format intr-o exploatare miniera de suprafata parasita, datand din timpul ocupatie romane. Romanii sapau in adancimea stratului de sare niste "conuri de extractie", sub forma de amfiteatru, cu diamentul de 40-50 metri si adancime de 20 metri. Apoi din cauza dificultatii ridicarii la suprafata a "caramizilor de sare", ce cantareau 3 si 10 kilograme, si datorita inundarii si innamolirii minelor, acestea erau abandonate, incepandu-se o noua excavatie.
De-a lungul secolelor, aceste vechi exploatri salinare in care s-a acumulat apa meteorica au devenit lacuri sarate, in care s-a depus un strat important de namol sapropelic deosebit de valoros. 
Prima mentiune documentara a Lacului Negru dateaza din anul 1710. El a inceput sa fie folosit in scop terapeutic, prin anii 1875-1876 dupa colmatarea lacului Alb, aflat in aval, in zona vechilor bai Ghera.
Lacul Alb, se pare ca s-a colmatat din lipsa alimentarii cu apa din paraul sarat, care incepuse sa alimenteze si Lacul Ursu, in formare.
In schimbul unei taxe modice, Veres Joszef, a primit aprobarea din partea coroanei regale, careia ii apartinea Lacul Negru, sa-l amenajeze spre folosinta publica. Primele cabine de schimb au fost ridicate pe malul nord- estic al lacului.

In acele vremuri, Sovata avea doua statiuni (bai) Baile de Jos (Ghera si Lacul Negru) si Baile de sus (Lacul Ursu si Lacul Rosu). Initial, drumul de legatura intre Ghera si Lacul Negru era peste coclauri, prin padure abia in 1904 a inceput constructia drumului actual (strazile Trandafirilor si Bradului).

In timpul primei conflagratii mondiale o parte din statiunea Sovata, a devenit teatru de razboi, pe culmea Bekecs era un comandament militar iar multe vile particulare somptuoase din jurul lacurilor, au ars.
Astazi, doar izvorul sarat Ghera (cu o concentractie de 320 grame de NaCl/litru), aflat nu depate de Lacul Negru si amenajat de primarie intr-un frumos pavilion balnear mai aminteste de Baile Ghera si Lacul Alb.

Caracteristicile balneare ale Lacului Negru Lacu l Negru face parte din categoria lacurilor sarate concetrate, helioterme, ce dispune de importante rezerve de namol sapropelic intens mineralizat. Suprafata lacului este de aprox. 3300 m2, adancimea maxima este de 9 m, concentratia apei sarate la adancime de 3 metri este de 71 grame de NaCl/ litru iar temperatura apei in sezonul estival (mai-septembrie), variaza in jurul valorilor de 26-29 grade Celsius.
Apa lacului contine Natriu-27,5 g/l, Clor-42,5 g/l, Sulfati-48,7 mg/l, Potasiu-49,0 mg/l, Calciu-196,8mg/l, Magneziu-104,2 mg/l, Fier- 1,8 mg/l, Brom-0,3 mg/l.

Namolul sapropelic din Lacul Negru este bogat in substante organice ( carbon, azot organic, acizi humici, eter, benzen, alcool) si in straturi minerale (Na, Cl, K, Ca,Mg, Fe, sulfati, nitriti).
In apa sarata si in namolul sapropelic din lac, nu s-a gasit nici un micro-organism patogen.

Namolurile care poseda o atat de larga patela a substantelor organice si minerale, sunt rare si au o deosebita valoare terapeutica. Namolul din Lacul Negru, s-a format prin depunerea in partea inferioara in decursul anilor, a unui strat gros de 2-3 metri de fito-zooplancton, o florofauna caracteristica apelor sarate concentrate.

Pana in anul 1989, Lacul Negru era cea mai importanta sursa de namol pentru bazele de tratament din statiune. Dupa 28 de ani de "liniste" si continua maturare peloidica, acesta a fost reintrodus in circuitul balnear.

Indicatiile curei cu apa sarata: afectiuni reumatismale degenerative cronice, afectiuni periarticulare cronice si posttraumatice ale aparatului locomotor, afectiuni neurologice cronice periferice, afectiuni ginecologice cronice, afectiuni cronice respiratorii si ORL, afectiuni metabolice si de nutritie.

Indicatiile curei cu namol sapropelic: afectiuni ginecologice cronice cu avizul medicului specialist gincolog, afectiuni reumatismale cronice degenerative, periarticulare, afectiuni cronice posttraumatice ale aparatului locomotor, afectiuni neurologice cronice periferice, afectiuni dermatologice cronice cu avizul medicului specialist dermatolog.

Observatii:
Tratamentul cu factori balneo- terapeutici se efectueaza doar la recomandarea si sub supravegherea unui medic specialist.

Calitatile terapeutice ale apei din Lacul Negru sunt analizate si certificate periodic de catre Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie.